Wat is Yoga?

Yoga is niet zomaar een trend die overwaait. In India gaat het terug tot het ongekende mystieke verleden van meer dan 5000 jaar terug. Nog steeds is yoga er springlevend. Toen de meest gekende leerling van Ramakrishna, Swami Vivekananda door zijn leraar naar Amerika werd gestuurd en hij er op 11 september 1893 in Chicago, in het parlement van de religies het woord voerde, begon het westen interesse te tonen voor yoga.

Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw werd yoga in België verspreid door enkele pioneers, zoals André Van Lysebeth uit Brussel, de gebroeders Mertens uit Mechelen (Waaronder Atma Muni, hoofd van de Yoga Academie) en de gebroeders Kiekens uit Aalst.

Sedertdien is yoga in ons land niet meer weg te denken en worden de diverse richtingen en wegen die yoga rijk is, door verscheidene yogaleraren onderwezen.

Yoga is NIET:

Yoga is WEL:

Yoga is een holistisch systeem, dat lichaam en geest in één geheel ziet in verbinding met het kosmische gebeuren.

Yoga is sankskriet en betekent: juk, verbinden,
één maken: het bundelen van alle energie
verbinden: het individuele zelf verenigen met het Kosmische Zelf
(jivatman met Mahatman)
totale deconditionering

Een oude Sanskriet tekst (Yoga Sutras van Patanjali) geeft de volgende definitie van Yoga:
Yoga citta vrtti nirodhah

Yoga is het tot rust brengen van de golven van de geest.
Dan rust de ziener in zijn eigen aard (eigen zelf)

De geest is een spiegel die het Atman (het kosmisch bewustzijn) weerspiegelt. Het is als een groot meer, die de maan weerspiegelt. Als er rimpels op het meer zijn, zie je de maan niet in het meer. Als het meer volledig rustig en stil is en er geen enkele beweging is in het water, dan zie je de maan glashelder.

Om tot die diepe innerlijke rust te komen begint Yoga te werken van buiten naar binnen, of van het grovere naar het fijnere.
Vele mensen voelen hun lichaam niet meer, zij hebben nog nooit hun adem geobserveerd, laat staan hun eigen gedachten en emoties eens van op afstand onderzocht. Yoga leert ons de binding waarnemen die er bestaat tussen lichaam, emoties en geest.
Yoga leert, via allerlei hulpmiddelen en technieken ons zo te leven, dat wij in alle omstandigheden beschikken over een zo goed mogelijke fysieke conditie en dat wij steeds zo handelen dat ons binnenste vervuld is van rust en vrede.

Yoga is een ervaringswetenschap.
Je moet het zelf beleven. Je ervaring telt. De leraar leert de yoga aan via zijn eigen ervaring. Hij (of zij) geeft je geen pasklare antwoorden op je problemen, maar leert je bij jezelf zoeken naar een oplossing. Honderd gram praktijk is veel meer waard dan 1 ton theorie (Swami Shivananda) . Dus Yoga moet je doen.

Samengevat kan men stellen dat Yoga een uitgelezen middel is tegen stress, depressie, hyperventilatie, fobieën…enz. Yoga leert ontspannen, verhoogt het concentratievermogen en maakt de geest meer rustig en evenwichtig. Yoga is de weg naar bewustzijnsverdieping en-verruiming. Het is van oudsher een weg naar de realisatie van het Zelf.

top
yogi Vivekananda